Tencel - vahvisteiset villalangat

Muoviton villalanka

Villasukkalangat Wilhelmi, Pentti ja Usko sopivat monipuolisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin. Villasukkien lisäksi langat toimivat mainiosti myös huiveissa, paidoissa, pipoissa ja monissa muissa käsitöissä.

Pentti ja Wilhelmi kampalangat ovat silkkisen pehmeitä ja niissä on ylellinen kiilto. Langat sopivat erityisen hyvin kaikkeen, missä tarvitaan erityisen pehmeää tuntua. Myös pitsi- ja pintaneuleissa ne ovat ihanteellisia. Kampalangassa kuidut on kehräyksessä kammattu saman suuntaisesti, mikä tekee langasta huomattavasti sileämmän verrattuna karstalankaan.

Nämä palkitut, muovittomat villasukkalangat sisältävät  70% suomalaista, pääosin suomenlampaan ja kainuunharmaan villaa. 

Vahvikkeena langassamme on 30% tenceliä, jotta se kestää paremmin myös sukissa. Tencel on silkkisen tuntuinen kuitu, joka tuo lankaan mukavaa pehmeyttä ja hieman kiiltoa. 

Tencel on puukuitu, luonnonmateriaali, jota saadaan eukalyptuspuun selluloosasta. Tuotantoa on FSC*-sertifioitua, mikä takaa sen, että tuotantoon liittyvä metsäteollisuus on vastuullista.(*Forest Stewardship Council) Valmistusprosessi on ympäristöystävällinen, sillä kuidun valmistuksessa käytetyt kemikaalit voidaan käyttää aina uudelleen. Eukalyptus kasvaa nopeasti ja sitä voidaan viljellä ruoantuotantoon kelpaamattomilla alueilla. Jatkossa tutkimme myös suomalaisten puukuitujen käytön mahdollisuutta, mutta vielä sitä ei ole saatavissa riittävän suuressa mittakaavassa.

Villa ja tencel sopivat täydellisesti yhteen, sillä niillä molemmilla on samoja positiivisia ominaisuuksia. Ne hengittävät, siirtävät kosteutta pois iholta ja imevät sitä itseensä samalla luovuttaen lämpöä. Tencel tekee langasta silkkisemmän tuntuista, mutta käytössä villa hieman pörröttyy kuitenkaan nyppyyntymättä. Molemmat materiaalit ovat luonnostaan antibakteerisia, ekologisia ja täysin biohajoavia.

Kehräys tapahtuu pääosin Pirtin kehräämössä Mikkelissä. Langat ovat enimmäkseen värjäämättömia lampaiden omia sävyjä. Värjäämö sijaitsee Kyröskoskella, jossa niitä värjätään Vuonueen oman värikartan mukaan. Monet värisävyt ovat saaneet alkunsa kasvivärjäyksistä, joita nyt toistetaan värjäämössä isommissa erissä.

Lankojen paksuudet:

Wilhelmi, fingering, 100g = 400m, puikot 2-3 mm

Pentti, DK, 100g = 240m, puikot 3-4 mm

Usko, worsted, 100g = 180m, puikot 3,5 - 4,5 mm