Sopivan langan valinta

Sopivan langan valintaan omaan neuleprojektiin vaikuttaa moni asia, kuten tulevan neuleen käyttökohde, omat värimieltymykset ja neuleen haluttu laskeutuvuus.

Jos etsii tiettyyn ohjeeseen sopivaa lankaa ja haluaa korvata ohjeen langan muulla mitä ohjeessa on käytetty, pitää huomioida muutama asia.

Ensiksi kannattaa vertailla ohjeessa suositellun ja korvaavan langan juoksevuutta eli kuinka monta metriä lankaa on 100g kerässä/vyyhdillä, esim. 200m/100g. Korvaavan langan juoksevuus on tarpeeksi lähellä ohjeen langan juoksevuutta, jos se on noin 20 m/100g vähemmän tai enemmän kuin alkuperäinen.

Jos langalle on ilmoitettu arvioitu neuletiheys eli silmukkamäärä per 10cm, sitä kannattaa myös verrata ohjeessa annettuun neuletiheyteen. Jos sekä juoksevuus että neuletiheys vastaavat toisiaan, on melko varmaa, että lankaa on turvallista soveltaa ohjeeseen.

Monessa ohjeessa ilmoitetaan koko neuleeseen kuluvan langan menekki metreinä esim. 840m. Tämän luvun voi jakaa oman korvaavan langan metrimäärällä per 100g, niin saa vastaukseksi todennäköisesti tarvittavan vyyhti/kerämäärän. Eli 840m/200m= 4,2 vyyhtiä, eli lankaa kannattaa varata 5 vyyhtiä.

Ollessasi epävarma soveltuuko lanka haluamaasi käyttöön kannattaa neuloa mallitilkku. Sen avulla saat selville oman neuletiheyden ja voit laskea silmukkamäärät omaan työhösi sopivaksi. Lisäksi mallitilkun avulla pääsee testaamaan, miltä esim. joku haluttu pintaneule tai väriyhdistelmä näyttää. Mallitilkku kannattaa myös pestä käsin/koneessa, sen mukaan, miten valmiin neuleenkin aiot viimeistellä. Tällä tavoin voi myös testata soveltuuko ko. lanka konepesuun ja laittaa mallitilkku peseytymään pyykinpesukoneen villapesuohjelmaan.

Langan koostumus vaikuttaa myös paljon suunnitellun neuleen ulkonäköön ja ominaisuuksiin. Jos tietyn mallin neuloo erityyppisestä langasta, mitä alkuperäisessä ohjeessa, on lopputulos erilainen ominaisuuksiltaan. Esimerkiksi neuleen laskeutuvuus on erilainen, riippuen siitä onko käytössä villa tai kasvikuitu lanka.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että ohuet langat soveltuvat sisäkäyttöön ja paksummat ulos ja sukkiin yms. kulutusta vaativiin neuleisiin tarvitaan jotain vahviketta, niin ne kestävät paremmin.